Paleolit étrend: Mit fogyasztunk és mit nem?A paleolit étrend alapvetően húsból, halból, tojásból, magvakból, zöldségekből, gyümölcsökből, bogyókból épül fel.
Az olajok közül leginkább az olíva, a kókusz és az állati zsírok a legjobbak. Kihagyjuk a hozzáadott adalékanyagokat, ízfokozókat és az egyetlen fogyasztható ital a víz.
A paleolit étrend szerint kerülünk:
1. Minden gabonafélét, a glutén, a gliadin és a gabonalektin miatt (búza, tönköly, rozs, árpa stb.) 2. Minden gyorsan felszívódó szénhidrátot (rizs, burgonya, kukorica, cukor, fruktóz stb.) A burgonyának és a kukoricának magas a szénhidráttartalma, a kukorica autoimmunizáló hatású, továbbá a bennük található anyagok bizonyítottan hozzájárulnak egyes rákfajták kialakulásához… 3. Az összes hüvelyest a lektin miatt (a földimogyorót és a szóját is!) 4. A tejet és a tejtermékeket a laktóz (tejcukor) és a tejfehérje miatt 5. Minden hidrogénnel kezelt étolajat, margarint és a nagy omega-6 tartalmú olajakat! Ezek fokozzák a szervezetszintű gyulladást.

Ezekből az alapanyagokból főzünk és sütünk változatosan, tényleg lemondások nélkül
1, articsóka 2, spárga 3, cékla 4, mindenfajta paprika 5, brokkoli 6, kelbimbó 7, karfiol 8, kelkáposzta 9, uborka 10, pitypang 11, padlizsán 12, endivia 13, zöldhagyma 14, káposzta 15, karalábé 16, mindenféle saláta 17, gomba 18, hagymák 19, petrezselyem 20, pasztinák 21, tökfélék 22, porcsin 23, retek 24, sárgarépa, fehérrépa 25, zeller 26, alga 27, spenót 28, tomatillo (mexikói földicseresznye) 29, paradicsom (sokak szerint kérdéses) 30, répalevél 31, vízitorma 32, kína kel Fogyasztásra nem ajánlott gabonafélék: 1, árpa 2, kukorica 3, köles 4, zab (zabkorpa* GI:15; GL:8 /nyersen:15/) 5, rizs 6, rozs 7, cirok 8, búza 9, vadrizs 10, amarant* (GI:35; GL:21) 11, hajdina (GI:54; GL: 14) 12, quinona (GI:51; GL:18) 13, trikiále 14, kamut
*viszonylag alacsony szénhidrátterhelést jelentenek és glutént nem tartalmaznak. Kis mennyiségben kompromisszumként olykor fogyasztható. Nem ajánlott keményítő tartalmú zöldségek: A Burgonya nem ajánlott A többi burgonyaszerű, de nem burgonyaféle, mint manióka, tápióka, jamgyökér, édesburgonya, megengedett, mivel alacsony glikémiás indexűek. A csicsóka pedig kifejezetten paleo. Fogyasztásra nem ajánlott hüvelyesek: 1, az összes babféle 2, csicseriborsó 3, lencse 4, borsók 5, amerikai mogyoró 6, szója és szójakészítmények
|
|
|