Paleo Főzőiskola - Gyorsítópálya az új étrendhez     


Telefon: 20/220 83 23 10-18 óra között várjuk a hívásod!
E-mail: fozoiskola@paleokozpont.hu      
Facebook
Paleo Központ

Paleolit étrend: Mit fogyasztunk és mit nem?

A paleolit étrend alapvetően húsból, halból, tojásból, magvakból, zöldségekből, gyümölcsökből, bogyókból épül fel.

Az olajok közül leginkább az olíva, a kókusz és az állati zsírok a legjobbak.
Kihagyjuk a hozzáadott adalékanyagokat, ízfokozókat és az egyetlen fogyasztható ital a víz.

A paleolit étrend szerint kerülünk:

1. Minden gabonafélét, a glutén, a gliadin és a gabonalektin miatt

    (búza, tönköly, rozs, árpa stb.)
 2. Minden gyorsan felszívódó szénhidrátot
    (rizs, burgonya, kukorica, cukor, fruktóz stb.)
    A burgonyának és a kukoricának magas a szénhidráttartalma,
    a kukorica  autoimmunizáló hatású, továbbá a bennük található
    anyagok bizonyítottan hozzájárulnak egyes rákfajták kialakulásához…
3. Az összes hüvelyest a lektin miatt
    (a földimogyorót és a szóját is!)
4. A tejet és a tejtermékeket a laktóz (tejcukor) és a tejfehérje miatt
5. Minden hidrogénnel kezelt étolajat, margarint és a nagy omega-6
    tartalmú olajakat! Ezek fokozzák a szervezetszintű gyulladást.

 



                     Ezekből az alapanyagokból főzünk és sütünk változatosan,
                                            tényleg lemondások nélkül

Fogyasztható zöldségek:

1, articsóka
2, spárga
3, cékla
4, mindenfajta paprika
5, brokkoli
6, kelbimbó
7, karfiol
8, kelkáposzta
9, uborka
10, pitypang
11, padlizsán
12, endivia
13, zöldhagyma
14, káposzta
15, karalábé
16, mindenféle saláta
17, gomba
18, hagymák
19, petrezselyem
20, pasztinák
21, tökfélék
22, porcsin
23, retek
24, sárgarépa, fehérrépa
25, zeller
26, alga
27, spenót
28, tomatillo (mexikói földicseresznye)
29, paradicsom (sokak szerint kérdéses)
30, répalevél
31, vízitorma
32, kína kel

Fogyasztásra nem ajánlott gabonafélék:

1, árpa
2, kukorica
3, köles
4, zab (zabkorpa* GI:15; GL:8 /nyersen:15/)
5, rizs
6, rozs
7, cirok
8, búza
9, vadrizs
10, amarant* (GI:35; GL:21)
11, hajdina (GI:54; GL: 14)
12, quinona (GI:51; GL:18)
13, trikiále
14, kamut

*viszonylag alacsony szénhidrátterhelést jelentenek és glutént nem tartalmaznak. Kis mennyiségben kompromisszumként olykor fogyasztható.

Nem ajánlott keményítő tartalmú zöldségek:

A Burgonya nem ajánlott
A többi burgonyaszerű, de nem burgonyaféle, mint manióka, tápióka, jamgyökér, édesburgonya, megengedett, mivel alacsony glikémiás indexűek. A csicsóka pedig kifejezetten paleo.

Fogyasztásra nem ajánlott hüvelyesek:

1, az összes babféle
2, csicseriborsó
3, lencse
4, borsók
5, amerikai mogyoró
6, szója és szójakészítmények